Werkplekleren :


Duaal leren is een geïntegreerd traject in het secundair onderwijs waarin algemene vorming, beroepsgerichte vorming en werkervaring één geheel vormen.

Jongeren verwerven de vaardigheden die ze nodig hebben om een kwalificatie te behalen zowel op de werkvloer als op school (of in een centrum voor deeltijds onderwijs of een Syntra-lesplaats). Het leertraject bestaat dus uit een les- en werkcomponent die op elkaar zijn afgestemd en samen een coherent geheel vormen.

In 2015 koos de Vlaamse regering resoluut om een dergelijk nieuw stelsel van duaal leren te ontwikkelen, als kwaliteitsvol en volwaardig alternatief naast de bestaande ‘klassieke’ onderwijsstelsels.

Deeltijds Leren en Werken is een bestaand systeem van alternerende opleiding waarbij leerlingen uit het secundair onderwijs meerdere dagen op de werkplek leren. Het systeem wordt georganiseerd in het deeltijds beroeps secundair onderwijs (DBSO) en in de leertijd. In het DBSO leren de jongeren 3 dagen op de werkplek en volgen ze 2 dagen les in een centrum deeltijds onderwijs (CDO) of centrum leren en werken (CLW). In de leertijd leren de jongeren 4 dagen op de werkplek en volgen ze 1 dag les in een Syntra-lesplaats.

In duaal leren verwerven jongeren vaardigheden op school én op de werkplek. Als werkgever ben je dus een onmisbare schakel. Je helpt jongeren hun opleiding vervolmaken, je bereidt hen optimaal voor op de arbeidsmarkt en je leidt mee de werknemers van de toekomst op!

Als je als werkgever een jongere uit duaal leren (proefproject 'Schoolbank op de werkplek'), de leertijd of het deeltijds beroepssecundair onderwijs wenst aan te werven dan moet je daarvoor erkend zijn. Je moet een erkenning hebben voor elke alternerende opleiding waarvoor je een overeenkomst wil sluiten en voor elke vestiging waar je leerlingen wil opleiden.

Om een erkenning te krijgen moet je onderneming of organisatie aan een aantal erkenningsvoorwaarden voldoen. De erkenningsprocedure kan je eenvoudig opstarten door een aanvraag in te dienen in het digitale loket app.werkplekduaal.be.

De mentor staat in voor de opleiding en begeleiding van de lerende op de werkplek. Aangezien de lerende een omvangrijk deel van de opleiding doorbrengt op de werkplek speelt de mentor een erg belangrijke rol in het leerproces.

De mentor staat in voor een goed verloop van het leerproces van de jongere en volgt de competentieverwerving van de lerende op. De mentor staat ook in voor de begeleiding van de lerende op de werkplek en is aanspreekpunt voor de lerende en voor de trajectbegeleider van de opleidings- of onderwijsverstrekker.

De rol van mentor vergt heel wat vaardigheden. Daarom is in de erkenningsvoorwaarden voorzien dat de mentor minsten 25 jaar moet zijn en minstens vijf jaar praktijkervaring moet hebben.

De jongeren in duaal leren (proefproject 'Schoolbank op de werkplek') of deeltijds leren en werken zijn minimaal 15 en maximaal 25 jaar oud. De jongeren worden in de opleidings- of onderwijsinstelling gescreend om na te gaan of ze klaar zijn om te functioneren op een werkplek.

Nodig de leerling uit voor een intakegesprek vooraleer je een overeenkomst afsluit. Bedenk op voorhand wat je verwachtingen zijn, maar wees realistisch: de tewerkstelling maakt immers deel uit van de opleiding van de jongere. In het intakegesprek kan je de wederzijdse verwachtingen bespreken, een realistisch beeld van de job schetsen en peilen naar de motivatie van de jongere. Op die manier vergroot je de kans op een goede match tussen leerling en werkplek.

Indien je een jongere zoekt om op te leiden in je onderneming, neem je best contact op met een school, een centrum voor deeltijds onderwijs of een medewerker van de leertijd of vul het webformulier in om een werkplek aan te bieden.

Opgelet: je mag nooit meer leerlingen tegelijkertijd opleiden dan dat er werknemers zijn in je onderneming. Heb je geen werknemers in dienst, dan mag je maximum één jongere tegelijkertijd opleiden.

Als je een werkplek aanbiedt in duaal leren of deeltijds leren en werken kan je gebruik maken van volgende financiële incentives. : https://www.syntravlaanderen.be/incentives-werkplekleren


Afbeeldingsresultaat voor werkplekleren