Afvalpreventie
Afvalstoffen maximaal voorkomen en hergebruiken is de prioritaire doelstelling, vóór het selectief inzamelen om ze te recycleren of te verwerken.Ook het bedrijfsrestafval bevat nog aanzienlijke hoeveelheden afvalstromen die selectief ingezameld kunnen worden. Daarom luidt de doelstelling voor het bedrijfsrestafval als volgt: Tegen 2022 neemt het bedrijfsrestafval af met 15 procent ten opzichte van 2013.
Die doelstelling moet gerealiseerd worden via preventie en een betere sortering aan de bron. De OVAM volgt de doelstelling voor het bedrijfsrestafval op via een studie. Die brengt tweejaarlijks de hoeveelheid bedrijfsrestafval in kaart die privaatrechtelijke inzamelaars in Vlaanderen ophalen. De analyse gebeurt op basis van de afvalstoffenregisters van de belangrijkste afvalstoffeninzamelaars en-verwerkers. Hierbij wordt alleen rekening gehouden met het gelijkaardig restafval. Het afval dat ontstaat bij typische productiegerelateerde processen en het gevaarlijk afval valt dus buiten de scope. Bij de opvolging van het bedrijfsrestafval worden dezelfde principes gehanteerd als bij het huishoudelijk afval: sorteerresidu’s en eventuele na-gesorteerde hoeveelheden worden niet in rekening gebracht. Op die manier worden beide stromen op een gelijkaardige manier gemeten.
De ladder van Lansink :
Dhr. Lansink was een Nederlands parlementslid en professor die in ‘79 de hiërarchie in de afvalverwerking lanceerde. Lansinks ideeën waren niet zozeer gebaseerd op wetenschappelijk onderzochte levenscyclusanalyses, maar op levensbeschouwelijke gronden. Sindsdien inspireerden heel wat landen, alsook de Europese gemeenschap en het Vlaamse Gewest, hun afvalbeleid hierop.
De 'ladder van Lansink' stelt een voorkeursrangorde op hoe afval best verwerkt wordt, startend bij de meest milieuvriendelijke en eindigend bij de meest milieubelastende manier. Concreet betekent dit dat afval best wordt vermeden, zoniet hergebruikt. Als dat niet mogelijk is, kom je bij recyclage. De volgende optie is verbranding met energierecuperatie, en pas in laatste instantie storten.
In een bedrijf kan men oa. afval voorkomen door:
efficiënt (aankoop)beheer
intern hergebruik
productaanpassingen