Verpakking
Sinds 1998 is elk bedrijf dat verpakte goederen op de Belgische markt brengt wettelijk verplicht zijn bedrijfsmatige verpakkingsafval te laten recycleren. In principe mag een onderneming dat zelf organiseren maar in de praktijk is dit echter complex. Daarom werd VAL-I-PAC opgericht.
VAL-I-PAC zorgt dat bedrijven voldoen aan de voorschriften van de wet. Het verzamelt, in naam van de klanten, de bewijzen van recyclage en nuttige toepassing en maakt deze informatie vervolgens over aan de Interregionale Verpakkingscommissie.
Om het systeem optimaal te laten renderen, biedt VAL-I-PAC financiële steun aan bedrijven die hun verpakkingsafval selectief inzamelen en laten ophalen om vervolgens gerecycleerd te worden.
Wat moet een bedrijf doen om de premie te krijgen?
Als bedrijf moet je zelf niet veel doen aangezien de ophalers de premie aanvragen voor hun klanten. Bedrijven die in aanmerking komen krijgen een brief van hun ophaler met een login code, hiermee kunnen ze online hun gegevens en enkele vragen invullen. Als ze in orde zijn met de wet, betaalt VAL-I-PAC hen uit.
Er zijn twee soorten premies: het recyclageforfait en het containerforfait.
Het "recyclageforfait" stimuleert de recyclage van 2 materialen in het bijzonder: kunststof en verpakkingshout. Per ton van dit ingezameld en gerecycleerd materiaal ontvang je een vast bedrag van VAL-I-PAC.
Het "containerforfait" stimuleert het sorteren van afval. Het is een vast bedrag als tussenkomst in de huurkost van containers die je laat plaatsen om je afval te kunnen sorteren. Het bedrag van de premie varieert naargelang het type container.
Is er ook een premie voor starters?
Zoals bij vele aspecten rond milieubeheer is vaak de mentaliteitsverandering belangrijk. Daarom heeft VAL-I-PAC het "startforfait" gelanceerd. Dit is een extra eenmalige premie van 100 euro en komt bovenop het containerforfait voor bedrijven die voor het eerst een selectieve container laten plaatsen.
Voor het sorteren van het verpakkingsafval papier/karton kun je een premie tot 180 euro ontvangen.
Wat betekent dit concreet?
Als je een rolcontainer laat plaatsen voor de ophaling van je bedrijfsmatig papier/karton verpakkingsafval dan biedt VAL-I-PAC je een tussenkomst van 80 euro per jaar in de huurkost van rolcontainers van 1.000 liter t.e.m. 8 m³ (60 euro per jaar voor kleine rolcontainers van 660 t.e.m. 999 liter) en ontvang je bovendien een eenmalige startpremie van 100 euro.
Regels invoeren voor het correct dagelijks sorteren is vrij eenvoudig, vooral binnen KMO’s waar de afvalstromen beperkt zijn (voornamelijk karton, kunststof, folie, PMD…).
Uw ophaler zal u bijstaan en helpt u de meest milieuvriendelijke en voordelige keuze te maken voor uw verschillende afvalstromen. Hij zal u containers of specifieke zakken voorstellen in functie van het type en de hoeveelheid afval die u heeft.
Meer weten over bedrijfsafval sorteren?
Meer weten over de VAL-I-PAC-premies?
In 2019 en 2020 zullen verschillende sorteersystemen naast elkaar bestaan (de blauwe zak, de roze zak, het binnenbrengen bij het containerpark, ...). Vanaf eind 2020 zal de blauwe zak, uitgebreid naar alle plastic verpakkingen, overal in België geïntroduceerd worden.
De inzamelingen zijn aan te passen en de betrokken werknemers te trainen volgens de nieuwe regels. Sorteercentra moeten volledig heringericht of zelfs herbouwd worden. Voor elke fractie dienen recyclageoplossingen gevonden worden.
Deze revolutie heeft een kost. Deze zal worden gedragen door de verpakkingsverantwoordelijken, dit is, onder andere, door alle voedingsbedrijven. Het zijn zij die via de bijdrage die zij aan Fost Plus betalen, het systeem zullen financieren.
Verpakkingen die niet gerecycleerd worden omdat ze niet recycleerbaar zijn, zullen een bijdrage betalen die 20 tot 25 keer hoger ligt dan voor “gemakkelijk" recycleerbare verpakkingen.
Daarmee worden de Europese doelstellingen inzake recyclage van 2030 in België al in 2025 ruimschoots behaald. Ook de éénmalige plastic tasjes voor groenten en fruit verdwijnen uit de winkels en worden vervangen door milieuvriendelijke alternatieven.