Energie besparen

Energiekosten besparen binnen een bedrijf is lastiger dan bij een gemiddeld huishouden. Toch zijn er maatregelen te nemen die de energiekosten kunnen drukken.

Verlichting

Één van de grote energieverbruikers is de verlichting.

Het is belangrijk om op tijd de verlichting te vervangen. Hoe langer u dezelfde verlichting hebt, hoe minder licht ze gaan geven en hoe groter het risico is dat ze kapot gaan. Kies daarom voor LED-armaturen.

De voordelen van overstappen naar LED-verlichting is dat er minder vaak vervangingen uitgevoerd hoeven te worden en dus naast energie ook minder onderhoudskosten betaald hoeven te worden.

Wanneer verlichting uit wordt gedaan in ruimtes die niet worden gebruikt, is hier doorgaans flink wat voordeel te behalen. Te denken valt aan ruimtes met sensors waar de verlichting aangaat wanneer iemand binnenkomt.

Als armaturen, lampen en/of lichtsensoren vuil worden, gaat een deel van het rendement ervan verloren. Zorg ervoor dat deze jaarlijks schoongemaakt worden.

Zet de verwarming wat lager

Trek een (extra) trui aan en bespaar 7% energie door de verwarming 1 °C lager te zetten.

Laat ’s nachts, of als overdag niemand thuis is, de temperatuur in de leefruimten zakken tot 15 à 16 °C.

Elektrische bijverwarming kan nuttig zijn om heel kort een badkamer op te warmen, maar probeer het gebruik ervan te beperken.

Sluit ’s avonds de gordijnen of rolluiken.

Te warm? Kies voor zonwering. Zolang het buiten warmer is dan binnen, houdt u rolluiken, ramen en gordijnen best dicht. Zet als het afkoelt zoveel mogelijk open.

Wastips

Nieuwe grote huishoudtoestellen hebben een energielabel. Dat label geeft informatie over het energieverbruik. Een apparaat met een A+++-label is in zijn klasse het energie zuinigst.

Gemiddeld verbruikt een wasmachine met een energielabel A+ of beter zo’n 0,5 tot 0,75 kWh (of 10 à 15 eurocent) per wasbeurt. De zuinigste wasmachines verbruiken ongeveer 100 kWh per jaar (of 20 euro) voor 4 wasbeurten per week. Een oude wasmachine verbruikt gemiddeld 200 à 300 kWh per jaar (40 à 60 euro per jaar).

Voor de witte was is 60°C meestal ruim voldoende. Kies hogere temperaturen als het echt nodig is.

Een volle machine is voordeliger dan twee keer een halfvolle machine laten draaien.

Goed gezwierd wasgoed (op 1200 à 1600 toeren/minuut ) verkort de droogbeurt, dat bespaart 20 à 25% energie van de droogkast.

Ook buiten de zomermaanden kan de was nog dikwijls buiten drogen, op een rekje of aan de waslijn. Een beetje zon en wind volstaan. Op regenachtige dagen kan het droogrekje ook gewoon binnen.

Diepvriezer

Stel de ideale temperatuur in:- 18 °C. Elke graad lager komt overeen met 5% extra verbruik.

Ontdooi de diepvriezer regelmatig. Een ijslaag van 2 mm verbruikt 10% meer, of zo’n 5 euro extra per jaar.

Vul uw diepvriezer zoveel mogelijk.

Afwassen

De kleine elektrische boiler (5 à 10 liter) in de keuken is een (vaak onopgemerkte) energievreter, die kan concurreren met een oude koelkast of diepvriezer. Vaak staat de keukenboiler continu op. U kunt er ook voor kiezen om hem overwegend uit te laten en pas aan te zetten wanneer u warm water nodig heeft.

Met de hand afwassen is trouwens niet zuiniger dan afwassen met de vaatwasser. Als u de vaat met de hand doet, moet u warm water hebben voor het sopje en om te spoelen. Dat water zal u meer dan waarschijnlijk minstens één keer vervangen omdat het te vuil of te koud wordt. Zo verbruik u al snel minstens 10 liter water. De betere nieuwe vaatwassers zijn uitgerust met sensoren die de beladings- en vervuilingsgraad bepalen en daarna zorgen voor precies de nodige hoeveelheid water, de juiste temperatuur en het passende wasprogramma. Zet de vaatwasmachine pas aan als ze helemaal vol is.

Koken

Elektrische kookplaten blijven nog een tijdje nawarmen. Schakel ze uit even voor het einde van de bereidingstijd, en maak gebruik van de restwarmte. De energiezuinigste elektrische kookplaat werkt op inductie. Inductieplaten verbruiken 40% minder energie dan een klassieke elektrische kookplaat.

Sluipverbruik

Tot 10% van het elektriciteitsverbruik in de woning is sluipverbruik: lampjes, tijdsaanduidingen,… die continu verbruiken omdat de apparaten niet volledig uit geschakeld zijn. Het ergst zijn de decoders, opladers, tv’s en modems. Zet apparaten zoveel mogelijk helemaal uit met een aan/uit-knop of via een stekkerdoos.

Bereken uw toekomstige energiebesparing met de energiewinstcalculator voor dak- of muurisolatie, de vervanging van een oude cv-ketel, de vervanging van enkel glas door hoogrendementsbeglazing of de investering in een zonneboiler of fotovoltaïsche zonnepanelen : https://www.energiesparen.be/energiewinst

Afbeeldingsresultaat voor sluipverbruik

Vergelijk energietarieven

Wanneer heb jij de energietarieven van verschillende energieleveranciers voor het laatst met elkaar vergeleken?

Dit kan bv. door de V-test te doen op de website van de VREG : https://www.vreg.be/nl/vergelijk-energieprijzen-v-test