Persoonlijke hygiëne

Iedereen is drager van micro-organismen, die te klein zijn om met het blote oog te zien. Deze micro-organismen komen voor op de huid, de haren, onder de nagels, in de luchtwegen (neus, longen) en het spijsverteringskanaal (mond, maag, darmen) en in wonden. Sommige van deze micro-organismen kunnen via levensmiddelen op andere personen worden overgedragen en zo een VOEDSELINFECTIE veroorzaken. Daarom is PERSOONLIJKE HYGIËNE en een regelmatige MEDISCHE CONTROLE van personen die met levensmiddelen in aanraking komen noodzakelijk.

Onder “persoonlijke hygiëne” worden zowel de lichaamshygiëne en vooral de handhygiëne verstaan als de hygiëne van werkkledij en arbeidslinnen. Het lichaam, en in eerste instantie de handen, zijn een belangrijke bron van microbiologische besmetting. Hieronder worden een aantal belangrijke GHP vuistregels m.b.t. de persoonlijke hygiëne en de gezondheid opgesomd die steeds nageleefd moeten worden door werknemers die in contact komen met levensmiddelen :

Steeds de handen wassen met zeep vooraleer levensmiddelen te manipuleren (zeker na elk toiletbezoek, na het snuiten van de neus, na het aanraken van rauwe levensmiddelen, na het hanteren van afval, enz. Handen wassen is vooral effectief als je het minstens gedurende 15 seconden doet. Droog je handen met een hygiënisch droogmiddel (nooit met een herbruikbare handdoek).

Propere kledij dragen; Idealiter is werkkledij voorhanden die niet buiten de werkvloer gedragen wordt.

Lange haren samenbinden en volledig bedekken met een hoofddeksel of haarnetje.

Draag geen horloges of juwelen, hou de nagels kort en proper en draag geen kunstnagels.

Vermijd hoesten en niezen in de nabijheid van voedsel, neuspeuteren, spuwen, proeven met de vingers, het aanraken van het gezicht en het haar, enz.. Rook, drink en eet niet (ook geen kauwgom) tijdens de manipulatie van levensmiddelen.

Iemand met diarree of die moet braken, moet dit direct aan de werkgever melden en de werkvloer verlaten. Ook wanneer je samenwoont met iemand die deze symptomen heeft, kan je dit best melden en tijdelijk geen onverpakte of halfverpakte levensmiddelen manipuleren.

Bij infecties van de bovenste luchtwegen moeten de nodige voorzorgen genomen worden zoals het éénmalig gebruiken van papieren zakdoeken en het wassen van de handen na het snuiten.

Bedek open wonden volledig met een waterafstotende pleister in een opvallende (blauwe) kleur.