Persoonlijke hygiëne
Iedereen is drager van micro-organismen, die te klein zijn om met het blote oog te zien. Deze micro-organismen komen voor op de huid, de haren, onder de nagels, in de luchtwegen (neus, longen) en het spijsverteringskanaal (mond, maag, darmen) en in wonden. Sommige van deze micro-organismen kunnen via levensmiddelen op andere personen worden overgedragen en zo een VOEDSELINFECTIE veroorzaken. Daarom is PERSOONLIJKE HYGIËNE en een regelmatige MEDISCHE CONTROLE van personen die met levensmiddelen in aanraking komen noodzakelijk.
Onder “persoonlijke hygiëne” worden
zowel de lichaamshygiëne en vooral de handhygiëne verstaan als de hygiëne van werkkledij
en arbeidslinnen. Het lichaam, en in eerste instantie de handen, zijn een belangrijke bron
van microbiologische besmetting. Hieronder worden een aantal belangrijke GHP
vuistregels m.b.t. de persoonlijke hygiëne en de gezondheid opgesomd die steeds nageleefd
moeten worden door werknemers die in contact komen met levensmiddelen :
Steeds de handen wassen met zeep
vooraleer levensmiddelen te manipuleren
(zeker na elk toiletbezoek, na het snuiten
van de neus, na het aanraken van rauwe
levensmiddelen, na het hanteren van afval,
enz. Handen wassen is vooral effectief als
je het minstens gedurende 15 seconden
doet. Droog je handen met een hygiënisch
droogmiddel (nooit met een herbruikbare
handdoek).
Propere kledij dragen;
Idealiter is werkkledij voorhanden die niet
buiten de werkvloer gedragen wordt.
Lange haren samenbinden en volledig bedekken
met een hoofddeksel of haarnetje.
Draag geen horloges of juwelen, hou
de nagels kort en proper en draag geen
kunstnagels.
Vermijd hoesten en niezen in de nabijheid
van voedsel, neuspeuteren,
spuwen, proeven met de vingers, het
aanraken van het gezicht en het haar,
enz..
Rook, drink en eet niet (ook geen kauwgom)
tijdens de manipulatie van levensmiddelen.
Iemand met diarree of die moet braken,
moet dit direct aan de werkgever melden
en de werkvloer verlaten. Ook wanneer
je samenwoont met iemand die deze
symptomen heeft, kan je dit best melden
en tijdelijk geen onverpakte of halfverpakte
levensmiddelen manipuleren.
Bij infecties van de bovenste luchtwegen
moeten de nodige voorzorgen genomen
worden zoals het éénmalig gebruiken van
papieren zakdoeken en het wassen van de
handen na het snuiten.
Bedek open wonden volledig met een
waterafstotende pleister in een opvallende
(blauwe) kleur.