Hygiëne

Goede hygiënische praktijken of GHP zijn eenvoudige maatregelen die een bedrijf en zijn werknemers moeten nemen en waarmee voedselinfecties kunnen voorkomen worden. De maatregelen hebben betrekking op algemene zaken zoals de inrichting en het onderhoud van lokalen en uitrusting, de afvalverwerking, ongediertebestrijding, temperatuurregeling, het registreren en aanpakken van non-conformiteiten, opleiding, maar ook op de persoonlijke hygiëne en de gezondheid van het personeel zelf.

Een voedselinfectie is een gezondheidsprobleem dat verschijnt na het eten of drinken van voedsel dat besmet is met bacteriën, virussen of parasieten. De klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn en koorts, ontstaan enkele uren maar soms pas meerdere dagen na consumptie van de besmette producten. De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen. Besmette voedingsproducten kunnen ook voedselvergiftiging veroorzaken. In dit geval zijn niet de ziektekiemen zelf, maar wel de giftige stoffen (toxines) die ze produceren, de boosdoeners. De belangrijkste micro-organismen die een voedselinfectie of voedselvergiftiging veroorzaken na besmetting van de producten door de mens zijn onder meer Salmonella, Staphylococcus aureus, Campylobacter, Shigella, Escherichia coli, Norovirussen enz..