Energie
Veel mensen halen de woorden energie en elektriciteit wel eens door elkaar. Maar wat is nu juist het verschil?
Energie = Niets kan leven of bewegen zonder energie. Dieren gebruiken energie als ze lopen. Planten hebben energie nodig om te groeien. Ons voedsel geeft ons energie. Auto’s gebruiken de energie uit hun brandstof om vooruit te komen.
Energie is afkomstig van verschillende energiebronnen. De zon is onze grootste energieleverancier: bijna alle energie op aarde is afkomstig van de zon. Die zonne-energie toont zich op verschillende manieren. Licht en warmte zijn de meest bekende, maar ook windenergie is onrechtstreeks afkomstig van de zon. Steenkool, aardgas en aardolie zijn energiebronnen die miljoenen jaren geleden ontstaan zijn dankzij de energie die de zon op aarde uitstraalt.
Elektriciteit =een bijzondere vorm van energie. Het bestaat uit bewegende elektronen: piepkleine geladen deeltjes die van het ene naar het andere atoom doorheen een elektriciteitskabel bewegen. Een ander woord voor elektriciteit is stroom.
Groene energie
Groene energie is een begrip waar de laatste jaren steeds meer aandacht aan wordt besteed. Er moet meer rekening gehouden worden met het milieu, en dé manier om dit te doen is het overstappen van grijze naar groene stroom!
Biomassa
Energie opgewekt uit biomassa, ofwel bio-energie, ontstaat door de verbranding, vergisting of vergassing van organische materialen. Denk hierbij aan hout, gft-afval of mest. Hierbij komt gas vrij dat ingezet kan worden voor de productie van groene stroom. België is naast Denemarken, Groot-Brittannië en Nederland een van de Europese landen waar biomassa als energiebron het vaakst wordt gebruikt.
Waterkracht
Door het gebruik van water kan energie ontstaan, genaamd waterkracht. Het wordt opgewekt door middel van de hoogteverschillen tussen waterniveaus en de stroomsnelheid van water. België kent geen grote hoogteverschillen. Daarom wordt de hulp ingeschakeld van waterkrachtcentrales om energie uit het stromende water te halen. Waterkracht staat in voor meer dan 10% van alle Europese elektriciteit.
Windenergie
Wind is een onuitputtelijke energiebron. Met behulp van grote windturbines wordt wind omgezet in elektriciteit. Niet alleen is windenergie onuitputtelijk, er komen ook geen vervuilende stoffen vrij bij het opwekken van energie. Hierdoor is windenergie veel beter voor het milieu dan fossiele brandstoffen. Van alle Vlaamse provincies, staan er in Oost-Vlaanderen de meeste windturbines.
Zonne-energie
Een van de bekendste vormen van duurzame energie is zonne-energie. Zonnepanelen zetten het licht van de zon om in elektriciteit. Naast zonnepanelen, bestaan er ook zonneboilers om het zonlicht en de warmte te gebruiken als energie. Net als de wind, is zonlicht onuitputtelijk en komen er geen schadelijke stoffen vrij bij de opwekking van energie.