Werk en Opleiding

Wil je dat je zoon of dochter slager wordt ? Het beroep heeft alleszins toekomstperspectieven !

Jaarlijks studeren 200 slagers af, voor 2.000 vacatures.

Vakkennis is noodzakelijk. Dat vond Europa echter niet, en sinds 1 januari 2018 hoef je in Vlaanderen geen diploma meer te hebben om als slager een zaak te openen. We voorspellen de komende jaren dan ook meerdere vleesschandalen, precies door het gebrek aan kennis en aan een beschermende wetgeving.

In Vlaanderen zijn er 7 topslagerijscholen die in het voltijds dagonderwijs de opleiding slager-spekslager aanbieden.

Het gaat om : COOVI Anderlecht, De Ledebaan Aalst, Hotelschool Hasselt, Kogeka Geel, TA Diksmuide, Ter Groene Poorte Brugge en PIVA Antwerpen.

Daarnaast wordt het slagersonderwijs ook aangeboden in avond- of deeltijdsonderwijs.

Toch volstaan deze opleidingscentra niet om meer toestroom naar de slagerswerkvloer te genereren. Na heel wat overleg op overheidsniveau wordt er aan de slagersopleiding gesleuteld. Er komen nieuwe opleidingen bij en er wordt heel wat energie gestoken in het proefproject duaal leren dat vanaf 2019 wordt uitgerold over heel Vlaanderen.

Duaal leren houdt in dat jongeren meer leren op de werkvloer en op die manier een onderwijskwalificatie halen en dus beter voorbereid zijn voor de arbeidsmarkt. Het diploma dat ze behalen is gelijkwaardig aan het diploma van het voltijds secundair onderwijs.