Reinigen en Ontsmetten

Hoe kan u ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk ziektekiemen op uw bedrijf aanwezig zijn en blijven? Eén van de meest elementaire maatregelen die u kunt nemen, is regelmatig reinigen en ontsmetten.

Onder reinigen wordt verstaan het verwijderen van zichtbaar en onzichtbaar vuil met een schoonmaakmiddel om te voorkomen dat micro-organismen zich kunnen vermeerderen en verspreiden. Desinfectie of ontsmetting is het chemisch verwijderen en of doden van micro-organismen en sporen. Altijd eerst reinigen en dan ontsmetten.

Hoewel de eigenaar van het bedrijf hier verantwoordelijk voor is, moet elke medewerker hier voor zorgen. Om je te helpen hebben veel bedrijven een schoonmaakplan, wat eigenlijk een soort controlelijst is. Het helpt je om niets te vergeten en geeft informatie hoe je sommige materialen en ruimten schoon moet maken.

Om goed en vooral hygiënisch te kunnen werken dient de bedrijfsruimte voldoende groot te zijn. Ook aan afwerking en inrichting worden hoge eisen gesteld. Alles moet makkelijk en correct kunnen gereinigd worden. Er moet ook voorkomen worden dat ongedierte en andere verontreinigingen de bedrijfsruimte kunnen binnenkomen.

Kruisbesmetting betekent dat propere voedingsmiddelen besmet worden door contact met vuil, besmet materiaal of voeding. Je kan ook via handen propere voeding gaan besmetten door bijvoorbeeld je handen niet te wassen na het vastnemen van rauwe kip.

Ook aan de vloeren van ruimtes waarin voedsel wordt bereid of bewaard, worden uit hygiënisch oogpunt hoge eisen gesteld. Ze moeten in goede staat zijn en makkelijk kunnen gereinigd en ontsmet worden. Er moet een goede waterafvoer zijn en ze moeten gemaakt zijn uit materiaal dat geen vocht opneemt of water doorlaat. De muren moeten in goede staat verkeren, goed te reinigen en te ontsmetten zijn en tot op aangepaste hoogte voor de werkzaamheden beschikken over een glad oppervlak dat niet vochtdoorlatend is. Plafonds moeten goed onderhouden zijn en zo ontworpen en behandeld dat condensatie van vocht, ongewenste schimmelvorming, ophoping van vuil, afbladderende verf vermeden wordt en er geen stukken van de zoldering kunnen loskomen.

Reinigings- en ontsmettingsmateriaal wordt buiten de keuken bewaard en is dit onmogelijk, dan toch minstens in een aparte afgesloten kast. Uw ontsmettingsmiddelen moeten toegelaten zijn door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid (FOD). Deze lijst is terug te vinden op : https://www.health.belgium.be/nl/lijst-van-toegelaten-biociden-en-jaarverslag#1