Koelinstallaties :

Een actieplan reductie uitstoot van F-gassen 2015-2020 moet een dynamiek op gang zetten dat het Vlaamse Gewest in staat stelt om op langere termijn (2030 en later) de uitstoot van gefluoreerde broeikasgassen (ook F-gassen genoemd) tot een minimum te beperken.

Een belangrijk onderdeel van de F-gasemissies is gerelateerd aan het gebruik ervan als koelmiddel. De markt van koelmiddelen is door ambitieuze Europese (en internationale) wetgeving, volop in beweging. Dit zorgt voor bedreigingen, maar creëert ook tal van opportuniteiten. Een tijdig inspelen op deze opportuniteiten door een pro-actief en duidelijk beleid, kan voor de Vlaamse industrie en dienstensector een belangrijke meerwaarde betekenen.

Met F-gassen bedoelt men HFK’s, PFK’s en SF6. HFK’s zijn verantwoordelijk voor het grootste aandeel in de uitstoot van F-gassen. Ze werden en worden voornamelijk gebruikt in toepassingen waar vroeger ozonafbrekende stoffen werden gebruikt en waarvan het gebruik gaandeweg werd verboden. Ze worden onder meer gebruikt als koelmiddel in koeltoepassingen en airconditioning, als blaasmiddel bij de productie van kunststofmaterialen en in aërosolen. Met de afbouw en uiteindelijke stopzetting van het gebruik van ozonafbrekende stoffen, ingezet vanaf de jaren ’90, steeg gaandeweg het gebruik van deze HFK’s.

Omwille van hun zeer hoge GWP-waarde (aardopwarmingspotentieel) komt het gebruik van F-gassen onder druk te staan. Op mondiaal, Europees en Vlaams niveau worden maatregelen en initiatieven uitgewerkt die de uitstoot van deze broeikasgassen naar de atmosfeer moeten beperken en vermijden door enerzijds de lekdichtheid van de toepassingen waarin ze worden gebruikt te verhogen en de uitstoot te beperken en anderzijds door het gebruik van dergelijke gassen te verbieden of ontmoedigen en het gebruik van milieuvriendelijke alternatieven te stimuleren.

In het verleden zijn door de Vlaamse overheid reeds een aantal maatregelen getroffen en initiatieven ondernomen om de uitstoot van F-gassen terug te dringen. In het Vlaams Klimaatbeleidsplan 2013-2020 worden verschillende maatregelen vermeld.

Lekdichtheid koelinstallaties :

Installaties moeten periodiek worden gekeurd op lekkage. Hoe groter de hoeveelheid ton CO2-equivalenten die in de installatie aanwezig is, hoe frequenter de installatie moet worden gecontroleerd op lekkage.

Alle werkzaamheden aan koelinstallaties (zoals bijvullen en aftappen van koelmiddel, werkzaamheden aan onderdelen die koelmiddelen bevatten, en lekdichtheidscontroles) moeten worden genoteerd in een logboek dat in de buurt van de installatie moet worden bewaard.

Certificeringsverplichtingen voor bedrijven en technici die werkzaamheden met F-gassen uitvoeren:

Gecertificeerde koeltechnische bedrijven die hun personeel werkzaamheden laten uitvoeren aan koelinstallaties moeten in het kader van hun certificering bewijzen dat ze de nodige documentatie bijhouden over de uitgevoerde werkzaamheden aan koelinstallaties door onder meer een koelmiddelboekhouding bij te houden met vermelding van toegevoegde en afgetapte hoeveelheden koelmiddel, het tijdstip van toevoeging of aftapping en de locatie. Daarnaast moeten ze de nodige technische apparatuur ter beschikking stellen van het personeel dat die werkzaamheden uitvoert en moeten ze ervoor zorgen dat het koeltechnisch personeel voldoende vakbekwaam is. Deze vakbekwaamheid moeten koeltechnici bewijzen aan de hand van een examen voor het behalen van een certificering.

Sowieso wordt aangenomen wordt dat de nieuwe EU-verordening 517/2014 er toe zal leiden dat de stijgende trend in de uitstoot van F-gassen zal worden omgebogen tot een dalende trend. Verwacht wordt dat die daling zich vooral in de periode 2020-2030 sterk zal manifesteren.

In het Vlaamse Gewest zijn ongeveer 165 koeltechnische bedrijven (stand 30/06/2015) gecertificeerd en hadden meer dan 3.000 koeltechnici een certificaat behaald als koeltechnicus categorie I, II, III of IV. Het aantal exploitanten met koeltoepassingen wordt niet systematisch bijgehouden, maar bedraagt een veelvoud van het aantal koeltechnici.

Meer info vindt U via deze link : https://www.lne.be/sites/default/files/atoms/files/2016-04-19%20Reductieplan%20F-gassen%202015-2020.pdf