Waterverbruik
Eén keer per jaar vraagt de watermaatschappij om de meterstand door te geven. Dat is belangrijk: zo kan de watermaatschappij je verbruiksfactuur berekenen en je volgende tussentijdse facturen correct inschatten.
Als je je verbruik zelf wil opvolgen, kan je vaker je watermeter controleren. Gebruik hiervoor het waterspaarformulier :
http://www.vmm.be/waterloket/minder-verbruiken-en-...
Een verbruiksfactuur die hoger is dan anders, kan verschillende oorzaken hebben.
Zijn er personeelsleden bijgekomen? Is er meer geproduceerd ? Dan is een groter verbruik niet abnormaal. Is dat niet het geval, dan heb je waarschijnlijk een lek. Een zichtbare lek of een toilet dat blijft lopen, kan je dan ook best zo snel mogelijk (laten) herstellen.
Zie je niet meteen een lek, dan heb je misschien een verborgen lek.
Heb je een verborgen lek? Doe de test!
Stap 1:Voer de test uit wanneer er in je pand een tijdje geen water wordt verbruikt, bijvoorbeeld op een sluitingsdag.
Stap 2: Schrijf de meterstand op.
Stap 3:Gebruikt die nacht geen toestellen die water verbruiken, bijvoorbeeld de wasmachine of vaatwasmachine. Spoel die nacht ook geen toiletten door.
Stap 4: Schrijf ’s ochtend opnieuw de meterstand op, vóór je opnieuw water gebruikt.
Stap 5: Vergelijk de twee meterstanden met elkaar. Zijn de laatste cijfers veranderd? Dan heb je wellicht een lek.
Stap 6: Bel meteen je watermaatschappij.
Enkele tips om minder water te verbruiken :
Je kan regenwater gebruiken om te poetsen, om het toilet door te spoelen, voor de wasmachine en in de tuin.
Installeer een wc-spoelbak met twee knoppen: één voor minder en één voor meer water. Gebruik de kleine knop als je kan. Anders heeft de plaatsing van zo’n spoelbak weinig zin.
Als je een nieuwe wasmachine nodig hebt, koop dan een waterzuinige.
Doe geen wasjes met een halfvolle wasmachine. Zet ook de vaatwasmachine pas aan als ze helemaal vol is. Kun je om de een of andere reden niet zolang wachten, gebruik dan het spaarprogramma.
Gebruik niet té veel waspoeder. Bij grote schuimvorming moet de wasmachine méér spoelen. Dat betekent een hoger verbruik van water en elektriciteit.
Opgelet met lekkende of moeilijk afsluitbare kranen. Een kraan die per minuut tien druppels water lekt, verspilt 5 tot 6 liter per dag. Vervang het afsluitleertje of -rubbertje als het versleten is, en vervang de hele kraan wanneer ook de behuizing slijtage vertoont.
De kranen die het zuinigst zijn met water zijn de elektronische kranen. Deze kranen hebben een ingebouwde, meestal infrarood (IR)-detector die de kraan automatisch opent wanneer handen in de waszone komen, of wanneer bijvoorbeeld een glas onder de kraan wordt gehouden. Onmiddellijk nadat je je handen of het glas weghaalt, gaat de kraan vanzelf dicht. Zo verbruik je geen druppel warm water te veel.
Door een kraan stroomt er gemiddeld 10 à 12 liter per minuut, terwijl 6 à 8 liter per minuut meestal kunnen volstaan. Om het debiet te begrenzen, kun je op je kranen een bruismondstuk of spaarperlator aanbrengen. Daarmee komt er lucht in de waterstraal, waardoor het verbruik daalt, maar de druk en het comfort blijven gelijk. Een spaarperlator helpt je 40 tot 50 procent water te besparen.