Geurhinder
Geurhinder kan beperkt worden door bv. :
- Installaties en materialen regelmatig te reinigen. Zo is het aanbevolen alle vleesverwerkende machines en gereedschappen, na het beëindigen van de werkzaamheden, te ontdoen van vleesresten en af te spoelen met water.
- Het plaatsen van een hoge trekschouw of het verhogen van het afvoerkanaal kan bij lokale geurhinder een oplossing bieden voor de (directe) omwonenden. Een hoge schouw heeft een visuele verstoring als mogelijk nadeel.
- Luchtemissies (bijvoorbeeld PAKs in rookgassen), en geurhinder naar de lucht ter hoogte van het rookproces kunnen enerzijds voorkomen of beperkt worden door de bestaande procesvoering te optimaliseren, bv. optimaal aanwenden van hulpstoffen, voorkomen dat stoffen ongecontroleerd of ongezuiverd naar de lucht geëmitteerd worden.
- De procesvoering bij het roken kan geoptimaliseerd worden door bv. :
gebruik te maken van gesloten rookkasten (bij gebruik van houtschilfers) met een afzuiging;
rookruimte optimaal te benutten (helemaal gevuld bij een rookbeurt);
gebruik te maken van rookinstallaties waarbij de rook optimaal benut wordt;
hulpstoffen (bv. zagemeel, houtkrullen) optimaal in te zetten;
toepassen van indirecte verbranding (d.m.v. houtblokken, houtkrullen of zaagsel in contact te brengen met hete metalen roosters of platen, waardoor deze gaan smeulen en rook afgeven of door middel van wrijving) in de plaats van directe verbranding (=frictie rookgenerator).
- De opslag van de dierlijke bijproducten dient geoptimaliseerd te worden en dient conform de geldende wettelijke bepalingen te gebeuren, bv. :
in afgesloten recipiënten of vloeistofdichte bakken;
in een gesloten, gekoelde ruimte (maximale temperatuur 10°C).
- Regelmatig reinigingen en onderhouden van de verzamelputten en goten voor afvalwater.
- Primaire afvalwaterzuiveringstechnieken (o.a. vetvangers) inpandig opstellen.