Visie
Als lid van onze wettelijk erkende beroepsvereniging geniet je van bijstand en advies voor al de vragen en problemen waarmee je geconfronteerd wordt in verband met je kleinhandel in vlees(waren).
Leden van de Antwerpse Beenhouwersbond ontvangen een gratis lidmaatschapssticker die aan de buitengevel van uw handelspand kan bevestigd worden. Consumenten zien toegevoegde waarde in een zichtbaar lidmaatschap van een betrouwbare en stabiele organisatie, die is onderscheiden met het predikaat “Koninklijk”.
Historiek
De oprichting van een openbaar stedelijk slachthuis door de Stad Antwerpen en het sterke corporatisme van de toenmalige beenhouwers, liggen in 1868 aan de basis van de stichting van de allereerste Belgische slagersvereniging: de “Antwerpsche Beenhouwersbond”. Doelstelling van de organisatie: “Verdediging der beroepsbelangen, samenaankoop, samenverkoop der onderproducten, onderlingen veeverzekering en verzending”.
Parallel hiermee werd in 1890 de “Varkensbeenhouwersbond” van het arrondissement Antwerpen opgericht, die zijn doel als volgt omschreef: “Oprichten eener vakschool voor de varkensslagerij, aan- en wederverkoop aan de leden van alle grondstoffen tot de uitoefening van het vak behoorend”.
In 1912 kwam binnen de Antwerpse Beenhouwersbond de veeverzekering tot stand. In 1915 volgde de oprichting van de Antwerpsche Bondsslachterij S.V., een coöperatieve die voorzag in het slachten van dieren, het vervoer en de verkoop van slachtafval. Zowel van de verzekering als van de vervoerdienst, werd tijdens W.O. I gretig gebruik gemaakt door de stad en de omliggende gemeenten, voor de bevoorrading van de gemeentelijke beenhouwerijen. Toen de Duitsers de slagerijen op “non-actief” zetten, werden de beenhouwers door de stad belast met de voedselbedeling aan de oorlogsslachtoffers.
In 1928 werd het huidige bondsgebouw aan de Lange Lobroekstraat door de Antwerpse Bondsslachterij aangekocht.
In 1932 ziet nog een samenwerkende vennootschap binnen de Antwerpse Beenhouwersbond het licht: “Vee-Invoer”. Door de inkoop van vreemd vee werd aldus het monopolie van enkele invoerders van Deens vee doorbroken. In 1933 volgt de oprichting van een samenaankoopfederatie door de Antwerpse Varkensbeenhouwersbond, verkort S.A.F., met als doelstelling de uitbreiding van de verkoop van allerhande benodigdheden voor beenhouwers en spekslagers. Diezelfde Varkensbeenhouwersbond richtte kort daarop, in 1936, de eerste vakschool voor slagers op. In dat jaar verschijnt ook voor het eerst het weekblad Breydel.
De Antwerpse Beenhouwersbond volgt in 1937 met zijn eigen vakschool voor slagers, en bouwt het eerste erkende professionele leersecretariaat uit voor slagers.
Na een lange prestigestrijd volgt tenslotte, in 1941, de fusie van beide bonden in één beroepsvereniging met als naam de “Antwerpse Rund- en Varkensbeenhouwersbond”. Naar aanleiding hiervan, kwam de “Huiden en Darmen Halle van Antwerpen S.V.” tot stand. Haar doel: “Den onderlingen steun in de uitoefening van het vleeschhandelsbedrijf, en bijzonder den aankoop en verkoop der huiden, vellen en darmen en alle onderproducten voortkomende van dieren welken de leden slachten.”
Na een gedwongen vegetatief bestaan tijdens W.O. II, komt het syndicale leven terug op gang tijdens de rantsoeneringsperiode, en wordt de coöperatieve A.B.S.A. opgericht, die instond voor de verdeling van het vlees tussen de aangesloten leden.
De toenemende “papierwinkel” rond personeelszaken als gevolg van de sociale revolutie, doet het bondsbestuur in 1948 besluiten tot de oprichting van de Sociale Dienst van de Antwerpse Beenhouwersbond vzw, afgekort : SODIBE vzw.
Later werd er voor de leden nog een dienst opgericht waar zij zich konden verzekeren tegen allerlei schades in de slagerij. Deze dienst is nog steeds gevestigd in ons gebouw : KAB Verzekeringen bvba.