Water

Het gebrek aan een geordende watervoorziening was in het begin van de 20ste eeuw nog steeds een knelpunt voor de volksgezondheid. Vooral in de minder bevolkte delen van Vlaanderen moest de burger op individuele basis of in kleine collectiviteiten voor zijn eigen watervoorziening zorgen met bronnen, putten, hemelwater e.d.

Intussen is het waterleidingnet in Vlaanderen uitgebouwd en wordt via deze weg een hoogwaardig kwaliteitswater aan elke verbruiker aangeboden.

Kraantjeswater is zo zuiver dat het perfect drinkbaar is. Daar zorgt de watermaatschappij voor. Eerst wordt het water opgepompt uit de grond of uit een rivier, nadien wordt het gefilterd en gezuiverd.

De watermaatschappijen controleren het kraantjeswater dagelijks. Daarbij moeten ze verplicht een lijst van stoffen controleren. Die lijst is opgesteld op basis van de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Chloorgeur is niet aangenaam maar wel onschuldig. Als je water met een chloorgeur even in een karaf of fles zonder dop laat rusten, verdwijnt de geur vanzelf. Als het water een zeer scherpe geur heeft die niet verdwijnt, contacteer dan je watermaatschappij.

Water kan een (rood)bruine kleur krijgen als de kraan en leidingen al even niet meer gebruikt zijn. Dan kan er wat roest of ijzer in het water zitten wat de (rood)bruine kleur geeft. Laat het water even lopen en het zal vanzelf weer helder worden.

Is er toch iets mis met je kraantjeswater? Bel dan je watermaatschappij. De watermaatschappij stuurt gratis iemand langs voor een controle.

Vlaanderen telt 6 drinkwaterbedrijven. Elk drinkwaterbedrijf is actief in zijn eigen gebied.

U kan uw watermaatschappij opzoeken door het inbrengen van uw postcode op volgende website :

https://www.aquaflanders.be/wie-is-mijn-drinkwaterbedrijf.aspx Afbeeldingsresultaat voor waterkraan

In veel oude gebouwen zijn de loden leidingen intussen vervangen door buizen van koper of kunststof. Maar als een gebouw nooit is gerenoveerd, kunnen de loden leidingen er nog liggen.

Loden leidingen kun je vrij makkelijk zelf herkennen.

Controleer de volgende punten :

  • Een niet-geverfde loden waterleiding is grijs van kleur, een koperen leiding is roodbruin of lichtgroen.
  • Lood is niet magnetisch. Als je een magneet tegen de buis kunt plakken, bevat ze ijzer.
  • Een loden waterleiding heeft geen koppelstukken, maar aan ‘kruispunten’ zijn de buizen wel dikker.

Is je aansluiting op het openbare waternetwerk nog in lood, contacteer dan de klantendienst van je watermaatschappij. Zij kan je nader informeren wanneer een vervanging van de aftakking is voorzien. De watermaatschappijen vervangen systematisch de loden aftakkingen en volgen dit op via hun vervangingsprogramma.