Hinder
Als uitbater van een slagerij kan U mogelijk hinder veroorzaken voor omwonenden.
Er zijn verschillende vormen van milieuhinder:
geluidshinder
geurhinder
bodemverontreiniging
verontreiniging door afval
…
Als u in Vlaanderen een bedrijf wilt starten of reeds uitbaat, moet u nagaan of u een milieuvergunning nodig hebt. In bepaalde gevallen is er alleen een meldingsplicht. Dat hangt af van het feit of uw bedrijf behoort tot klasse 1, 2 of 3 van het Vlaams Reglement betreffende de Milieuvergunning (VLAREM 1).
De klassen 1, 2 en 3 duiden op de graad van mogelijke hinder van uw bedrijf voor mens en milieu. De indeling in klassen is gebaseerd op de aard en de belangrijkheid van de milieu-effecten.
Klasse 1 betekent de meest hinderlijke activiteit.
Klasse 2: minder hinderlijke activiteit.
Klasse 3: de minst hinderlijke activiteit. Slagerijen behoren overwegend tot deze klasse.
Op 23 februari 2017 werden de milieuvergunning, de stedenbouwkundige vergunning en de verkavelingsvergunning samengevoegd tot de omgevingsvergunning.
Voor bedrijven Klasse 3 is de gemeente bevoegd voor de naleving van de milieureglementering. Als de gemeente weigert op te treden tegen zware milieuhinder die wordt veroorzaakt, dan zal de Vlaamse Milieu-inspectie optreden in de plaats van de gemeente.
In de autocontrolegids voor de slagerij staat onder rubriek 3.5.3.3 “Geuren en geluiden” :
Dampen en rook die voortkomen van de bereidingsverrichtingen, moeten door middel van een gepaste inrichting, zonder hinder voor hen die in de werkplaats aanwezig zijn of voor de buren, geëvacueerd worden.
Om een goede werking van dampkappen te verzekeren, dienen de filters regelmatig gereinigd te worden.
Het vrijkomen van onaangename geuren van afval wordt grotendeels vermeden door gebruik te maken van gesloten afvalcontainers die zo koel mogelijk worden gestockeerd.
Geluidshinder veroorzaakt door ventilatoren en koelinstallaties dient door een aangepaste plaatsing en/of ophanging te worden vermeden.