Statiegeld* :
De prijzen in supermarkten in de omringende landen liggen nu al lager dan in ons land.
Bovendien blijven de prijsverschillen toenemen, wat het gevolg is van een combinatie van meerdere factoren zoals btw, accijnzen, reglementeringen..
Met een statiegeldsysteem krijgt de consument nog een bijkomende incentive om zijn blikjes of flesjes goedkoper in het buitenland te halen. Met nefaste gevolgen voor de sector.
Het statiegeldsysteem zou enkel gelden voor Vlaanderen. Enkel voor deze (beperkte) markt moeten producenten en invoerders dus aparte merktekens of chips op de verpakkingen aanbrengen. Dit levert extra werk en kosten op, wat uiteraard ook zal doorgerekend worden in de winkelprijs.
Vandaag gooien we onze petflesjes en blikjes netjes in de blauwe zak, die dan via huis-aan-huisinzameling wordt opgehaald. Met een statiegeldsysteem moeten we alle drankverpakkingen apart gaan bijhouden en naar een winkelpunt brengen. Daar moeten we de verpakkingen één voor één in de terugnamemachine droppen of aan de winkelier afgeven. Een extra rompslomp dus.
Elk van ons zet nu op geregelde tijdstippen zijn blauwe zak buiten. De huidige PMD-inzameling via Fost Plus (de blauwe zak) werkt uitstekend. Op Europees niveau zijn we zelfs kampioen. Het zou jammer zijn om dit systeem onderuit te halen. Mocht het huidige PMD-systeem toch blijven bestaan – naast het statiegeld – dan wordt het veel duurder. De blauwe zak zit dan namelijk vol materiaal van een lagere waarde, waardoor de verwerkingskosten in verhouding stijgen.
Op vijf jaar tijd daalde de hoeveelheid zwerfvuil langs Vlaamse gewest- en autosnelwegen met 34 %.
Natuurlijk moeten we er alles aan doen om het zwerfvuil te verminderen. Maar het invoeren van statiegeld is geen oplossing. We moeten inzetten op sensibilisering, strenger toezicht en sancties.
Sinds enkele jaren is er een extra wapen in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten: “Mooimakers” of “Vlaanderen Mooi”, een initiatief van de OVAM, Fost Plus en de VVSG. Zij ondersteunt op een proactieve manier alle betrokken actoren en zet zelf acties op.
Als het statiegeldsysteem er komt, dan leidt dat ongetwijfeld tot een stijging in het aantal aankopen van terugnamemachines. Daarnaast betekent elke wijziging aan een drankverpakking een verplichte update van de software in de machine (zodat de verpakking herkend wordt). Op die manier passeren de leveranciers/producenten meermaals langs de kassa.
*Statiegeld werkt zoals een waarborg. Je bezit niet langer de blikjes en plastic flessen die je koopt, je hebt ze in bruikleen. Je gooit ze niet weg, maar brengt ze terug en dan krijg je de waarborg die je betaalde ook weer terug.
Concreet betaal je bij aankoop van een drankproduct in PET-plastic of blik een klein extra bedrag (bv. € 0,25) aan de verkoper. Je krijgt deze waarborg terug bij teruggave van de verpakking aan één van de inzamelpunten. Het systeem passen we in Vlaanderen al jaren toe op glas (denk aan bierflesjes).